De Tuinkalender-het gehele jaar door:

"Klik" op de MAAND voor de uit te voeren tuinwerkzaamheden.

Wat is er deze maand te doen in de tuin?
Bekijk onze tuintips;

DECEMBER-JANUARI
Veel tuinplezier hangt nu af van het weer. Dat betekent niet dat het tijd is om stil te zitten, er zijn nog wat tuinklusjes te doen voordat de echte winter invalt. Geniet van de rustige tuinmaanden en maak plannen voor volgend jaar met tuinboeken en tijdschriften erbij.


FEBRUARI
De dagen beginnen merkbaar te lengen. Het rustende leven wordt weer langzaam wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen. Als de grond niet bevroren is, kan het gazon vanaf 6C beginnen te groeien. Er zijn al heel wat vroege bloeiers die hun eerste bloemen laten zien. Toverhazelaars staan straks te bloeien, samen met sneeuwklokjes en de winterheide.
Veel tuinplezier hangt nu af van het weer. Dat betekent niet dat het tijd is om stil te zitten, er zijn nog wat tuinklusjes te doen. Geniet van de rustige tuinmaanden en maak plannen voor het komend seizoen met tuinboeken en tijdschriften erbij. Zie voor tuinplannen b.v. de publicatie uit het woonmagazine met als item: "Tuin op de schop?"

MAART-APRIL
De dagen worden langer en de vogels laten al van zich horen. De zon kan al wat warmte geven en uw tuin komt nu tot leven. De opvallende kleuren van de voorjaarsbloeiende bollen brengen een vrolijke sfeer. Er is nu van alles te doen om uw tuin voor te bereiden op het komende tuinseizoen.


MEI-JUNI
In Mei zijn alle bomen in blad en dat levert talloze groentinten op. De natuur is nu op haar mooist. Nachtvorst is tot halverwege mei mogelijk. Het blijft dus oppassen met kwetsbare planten.

JUNI-JULI
Deze maand lijkt de tuin wel elke dag mooier. In de borders stelen vaste planten de show en de rozen beginnen volop te bloeien. Deze maand ziet u het resultaat vanal uw voorbereidingen van de afgelopen maanden. Behalve wieden, water geven en het verwijderen van uitgebloeide bloemen is er niet zoveel in de tuin te doen. Genieten dus!


AUGUSTUS-SEPTEMBER
Het is nog steeds volop zomer. Zomerbollen en kuipplanten staan in volle glorie te bloeien. Dit is de maand om zaden te winnen, fruit te oogsten en bloemen te plukken voor een boeket.OKTOBER-NOVEMBER
Het blad heeft al de eerste herfstkleuren. Vanaf half oktober kan het zelfs al 's nachts een beetje vriezen. Dat betekent niet dat het tijd is om stil te gaan zitten. Er zijn nog genoeg tuinklusjes te doen voordat de winter begint.


Tenslotte: Hebt u geen tijd, geen groene vingers, wordt het onderhoud u teveel of u wilt frequent onderhoud, dan kunt u uw tuin regelmatig door EMB-tuinen laten onderhouden. Het behoud van een mooie tuin wordt op deze wijze gewaarborgd.

SNOEIEN (algemeen)
Snoeitips:
-Voor alle beplanting geldt dat dode takken en takken, die elkaar in de weg zitten, moeten worden verwijderd.
-Heeft een boom of struik een flinke snoeibeurt nodig, knip dan nooit meer dan n vijfde deel van de takken.
-Snoeischaren zijn bruikbaar tot tak dikten van 2 cm.
-Knip takken zo dicht mogelijk aan de stam terug.
-Voor het zagen van dikke stamen kunt u het beste met z'n tween zijn. De een zaagt en de ander ondersteunt de tak. Zaag de tak eerst een eindje van de stam aan de onderzijde in. Zaag de tak vervolgens dicht tegen de stam van bovenaf door. Hierdoor wordt voorkomen dat de tak door het gewicht afscheurt en een deel van de bast in z'n val meetrekt waardoor een lelijke wond kan ontstaan.

Terug naar vorige pagina