«

         

tuinonderhoud maand:

FEBRUARI

De dagen beginnen merkbaar te lengen. Het rustende leven wordt weer langzaam wakker. Met een beetje geluk kan deze maand al wat lentesfeer brengen. Als de grond niet bevroren is, kan het gazon vanaf 6°C beginnen te groeien. Er zijn al heel wat vroege bloeiers die hun eerste bloemen laten zien. Toverhazelaars staan straks te bloeien, samen met sneeuwklokjes en de winterheide.
Veel tuinplezier hangt nu af van het weer. Dat betekent niet dat het tijd is om stil te zitten, er zijn nog wat tuinklusjes te doen. Geniet van de rustige tuinmaanden en maak plannen voor het komend seizoen met tuinboeken en tijdschriften erbij. Zie voor tuinplannen b.v. de publicatie uit het woonmagazine met als item: "Tuin op de schop?"

Hagen/heesters;
Als het niet vriest kunt u nog steeds bomen en heesters planten en verplanten. Als de grond niet is bevroren, dan is het ideaal om bladverliezende struiken te planten of te verplanten. Steek met een spade de heesters die je wilt verplanten rondom los. Bij grote planten zul je zelfs eerst een greppel rond de struik moeten uitgraven. Zorg dat de kluit voldoende groot is en laat zoveel grond als mogelijk aan de wortelkluit. Maak een ruim plantgat op de plek waar je de plant wilt hebben en breng de plant erheen. Meng in het plantgat lekker veel compost door de grond en plant de struik even diep zoals voorheen. Trap de grond rond de wortels goed aan en geef water als de grond wat te droog lijkt.
Een dikke laag sneeuw kan een haag of heester beschadigen. Haal met een bezem de meeste sneeuw voorzichtig weg, om te voorkomen dat ze onder het gewicht afscheuren of breken.

De borders; Voorzie vanaf de tweede helft van deze maand organische meststoffen in de borders. Deze zijn te verkiezen boven de chemische kunstmeststoffen die hun voedingsstoffen 'voor de tijd van het jaar' te snel laten vrijkomen. Bij de organische mest komen de voedingsstoffen langzaam vrij wanneer de planten terug beginnen te groeien. Gebruik steeds de hoeveelheden die op de verpakking zijn weergegeven.

Klimplanten; Klimop laat in de zomer zijn oude bladeren afvallen. Daar is weinig tegen te doen behalve bij de tuinliefhebber die nu ingrijpt. Met de haagschaar knip je de klimop kort in waardoor hij compact tegen de schutting of muur aan blijft groeien.
De Clematissen die in de zomer of later bloeien mogen worden gesnoeid. Zoek op de stengels naar gezonde ogen en snoei de takken 30 cm verder af.

Vaste planten; Dek bij strenge vorst planten zoals Lavatera af met blad of stro.

Fruitbomen; De fruitbomen die nog niet gesnoeid zijn, kunnen deze maand bij vorstvrij weer nog onder het snoeimes. Voorzie alle fruitbomen van een kalirijke meststof. De kalium hebben ze later in het seizoen nodig om een goede oogst te geven. Eventuele waterloten (tak die op een dikke tak stijl omhoog groeit) kunnen ook worden weg gesnoeid.

Bloembollen;De liefhebbers van lelies die hun knollen in de herfst nog niet in de grond hebben gestoken, kunnen dat nu nog doen.

Rozen; Bescherm rozen bij strenge vorst. Leg rond klimrozen en struikrozen hoopjes aarde op de plek waar de roos de grond uitkomt. Bij rozen op stam zit de meest kwetsbare plek aan het einde van de stam waar de takken uitkomen. Bind op deze plaats b.v. stro/hooi. Wel nog wachten met het snoeien van rozen tot in maart.

Planten in potten, bakken en kuipen;
Maak de potten schoon en zet er bijvoorbeeld heesters met mooie besjes in. Dankzij deze wintergroene planten in de pot, blijft uw terras een genot om naar te kijken, bijvoorbeeld; Hulst, Buxus, Taxus, Klimop, Skimmia en Viburnum tinus enz. (Bij vorst de pot beschermen met b.v. folie/jutezak erom heen, of zet de pot in een grotere pot). Ook viooltjes en winterheide (Erica's) geven prachtig kleur aan je tuin of in de winterbakken op je balkon.
Kijk de opgeslagen kuipplanten regelmatig na. Vooral de bladhoudende soorten mogen niet uitdrogen. Geef geregeld een weinig water en zorg voor voldoende bescherming tegen de vorst. Lucht de kuipplanten in de winterberging regelmatig, door bij vorstvrij weer het raam open te zetten.

Vijver:
Voorkom dat de vijver helemaal dicht vriest. Installeer voor de vorst invalt een speciale "ijsvrijhouder". Voeder de vissen nog niet, voederen mag pas gebeuren vanaf dat het water 10 °C heeft bereikt.

Gazon.
Bij vorst niet over het gazon lopen. Het gras wordt op de plekken waar gelopen is na enkele dagen snel lelijk (gele kleur). Zit er teveel mos in het gazon dan mag er nu kalk worden gestrooid om ervoor te zorgen dat de bodem minder zuur wordt.

Overige: -Vergeet bij strenge vorst de vogels in uw tuin niet. Zet de voederplaats op een open en overzichtelijke plek, zodat eventuele katten door de vogels tijdig kunnen worden opgemerkt. De vogels enkel bijvoederen als het koud is. Bakje water zetten met gaas erover zodat ze er geen bad in kunnen nemen. Regelmatig water verversen en zeker geen zout in het water doen.
-Het tuingereedschap die je de komende maanden niet denkt te gebruiken niet enkel schoon maken maar ook eens inoliën. Maak de grasmachine en overige machines goed schoon.
-Buitenkranen water aftappen en eventueel isoleren met noppenfolie.
-De tuinslangen laten leeglopen, oprollen en wegbergen.
-Verwijder bladafval uit uw dakgoten.
-Maak de vogelnestkastjes in uw tuin schoon.
-Mos/algen op de looppaden of terras verwijderen. Bj gebruik van een hoge drukspuit de bestrating weer invegen met fijn split/vulzand.
-Nu het wat rustiger in de tuin is geworden, kan men de tijd nemen om bestrating aan te leggen.

Tip: Geen zout maar zand: De paden en het terras kan door de vorst gevaarlijk glad zijn. Om de paden begaanbaar te laten blijven haalt men al snel het strooizout boven. Strooizout is slecht voor planten. Als je dat strooit op je terras of pad, komt het al snel tussen de bomen, struiken en in de border terecht. De planten in de border kunnen dan last van het hoge zoutgehalte krijgen. Pas als de planten gaan groeien, wordt het zichtbaar. De groei blijft achter en groen blad wordt geel. Je kunt dan ook veel beter strooizand (gewoon scherp zand of metselzand) gebruiken. Dat werkt net zo goed als zout en het is niet schadelijk voor de planten.


SNOEIEN (algemeen)
Snoeitips:
(Snoei niet wanneer het vriest)
-Voor alle beplanting geldt dat dode takken en takken, die elkaar in de weg zitten, moeten worden verwijderd.
-Heeft een boom of struik een flinke snoeibeurt nodig, knip dan nooit meer dan één vijfde deel van de takken.
-Snoeischaren zijn bruikbaar tot tak dikten van 2 cm.
-Knip takken zo dicht mogelijk aan de stam terug.
-Voor het zagen van dikke stamen kunt u het beste met z'n tweeën zijn. De een zaagt en de ander ondersteunt de tak. Zaag de tak eerst een eindje van de stam aan de onderzijde in. Zaag de tak vervolgens dicht tegen de stam van bovenaf door. Hierdoor wordt voorkomen dat de tak door het gewicht afscheurt en een deel van de bast in z'n val meetrekt waardoor een lelijke wond kan ontstaan.
Terug naar vorige pagina