«--Terug

         


ADVIES:

"Een goed tuinontwerp schud je niet zomaar uit de mouw. Daar gaat wel wat denk- en tekenwerk aan vooraf;"
aldus tuinontwerper Martijn Barkman (EMBÉ-tuinen).


Een passend plan:
Voor een geslaagd tuinaanleg of renovatie is het van belang om in een vroeg stadium plannen te maken. EMBÉ-tuinen is o.a. in staat om uw wensen te vertalen in een perfect passend plan.
Met gevoel voor sfeer, oog voor detail en rekening houdend met uw omgeving, ontstaat steeds weer een nieuw en stijlvol geheel.Wilt u zelf uw tuin ontwerpen, dan volgen hieronder een aantal tips:

TIPS:
Kleine tuin; Houd een kleine tuin zo open mogelijk. Plaats rond een kleine tuin geen hoge, dichte omheining. De tuin zal dan nog kleiner lijken.
Een optische truc kan men ook toepassen door een groot object (b.v. een flinke pot/bloembak met beplanting met groot blad) op de voorgrond te plaatsen. Alles erachter zal kleiner lijken, alsof het verder weg staat.
Gebruik ook opvallende kleuren (b.v. rode en gele bloemen) vooraan in de tuin en achterin bloemen met pasteltinten.
Een spiegel of een schildering kan ook een zeer verrassend effect opleveren. Een groene boog met een wandspiegel erachter lijkt of dit toegang geeft tot een ander deel van de tuin.
Tenslotte:Voor de kleine tuin geldt dat je kritisch blijft. Zet planten op de voorgrond als ze op hun mooist zijn, maar haal ze weg als ze slordig worden. Kies met zorg één of enkele heesters of boom (b.v. bol-cathalpa) als blikvanger.

Lange smalle tuin; Leg de bestrating in een lange smalle tuin in de breedte, om de tuin breder te doen lijken. (In een brede ondiepe tuin de bestrating in de lengterichting).
Plaats een blikvanger (b.v. ornament) achterin de tuin. Deze lijkt naar voren te komen, waardoor de tuin breder lijkt.

Inrichting tuin; Voor een intieme, beschutte sfeer is een verdeling 1/3 bestrating en 2/3 groen (gazon+beplanting) een ideale verhouding. Tussen hoog en laag is tevens een verdeelsleutel. Maximaal 2/3 mag laag zijn (bestrating, gazon en bodembedekkers) en 1/3 moet hoger zijn dan 50 cm.

Bestrating; Gebruik niet teveel verschillende bestratingsmaterialen. Te veel verschillende soorten bestrating maakt het beeld onrustig. Zorg dat voordat u bestraat er eventuele verlichtingskabels en eventuele leidingen van beregening al zijn ingegraven.
-Kies bestrating en overige materialen (o.a. schuttingen e.d.), die niet uit de toon vallen bij het huis en de naaste omgeving.
-Groot formaat tegels ogen modern, gebakken klinkers ogen klassiek.
-Pas bij voorkeur niet meer dan 2 tot 3 soorten bestrating toe.
-Tegels in lichte kleuren kunnen in de volle zon verblindend zijn, terwijl grijze tegels in de winter somber ogen. In een regenbui ogen gebakken klinkers in mooie diepe kleuren.
-Gele tinten ogen warm, terwijl grijstinten koud overkomen.
-Hout en grind (warme materialen) doen warmer aan dan klinkers of tegels (koude materialen). Een groot terras oogt minder kil als de tegels/klinkers worden gecombineerd met hout of split/grind.
-Grootformaat tegels geven een rustig beeld en een ruimtelijk effect (tuin lijkt groter). Hoe kleiner de bestrating, hoe onrustiger het beeld. Een kleine tuin lijkt met klinkers of kleine tegels nog kleiner.
-Tegels met een coating stoten vuil en mos af. Klinkers vragen veel onderhoud, omdat in de naden veel onkruid kan ontkiemen.
-Bij regen kunnen sommige tegels glad worden.
-Leg een pad of terras niet direct tegen de gevel, maar gebruik een strook beplanting. Dit oogt minder "stenig". Hoofdpaden dienen ca. 100 cm te zijn. Minimaal dient een pad ca. 70-80 cm te bedragen. Maak een pad iets breder bij overhangende beplanting. Niets is zo vervelend als na een regenbui tegen natte beplanting te moeten lopen.
-Hanteer minimaal ca. 3m2 per persoon voor terrasoppervlak.
-Breek een groot oppervlak van bestrating door deze af te wisselen met een ander materiaal en kleur.
-Een oprit heeft altijd een dikkere steen nodig i.v.m. de draagkracht. Leg de bestrating b.v. in elleboog of keperverband om rijsporen te voorkomen.

Vijver; Hebt u nog jonge kinderen, dan is een vijver af te raden. U kunt het wel in het ontwerp meenemen. Op die plaats kan tijdelijk een speelplaats of een gazon/border worden aangelegd.
Een alternatief is misschien een waterornament. Deze geeft uw tuin een aantrekkelijk extraatje. Er komen allelei dieren op af en het stromend water geeft een rustgevend geluid.

Publicatie uit het woon-magazine: "Tuin op de schop?"


HET ZELF DOEN OF HET LATEN MAKEN VAN EEN TUINONTWERP:
Voor het laten maken van een tuinontwerp door EMBÉ-tuinen, dient u de onderstaande punten op papier te zetten en naar ons toe te sturen. Deze gegevens worden dan in de computer ingevoerd.
Gaarne zo nauwkeurig mogelijk de afmetingen opgeven. Wij kunnen dan, na overleg met u, starten met het maken van het tuinontwerp.

Plattegrond:
Zet de omtrek van de tuin op ruitjespapier. Teken de omtrek van het huis erin met de deuren en ramen (zichtveld vanuit de woning). Geef ook aan waar eventuele leidingen en kabels in de grond liggen.
Hebt u een nieuwbouw woning, dan is een uittreksel van het kadaster een goed uitgangspunt voor het perceeloppervlak. Met een kopie van de bouwkundige tekening van de begane grond van het huis zijn tevens de locaties van ramen en deuren bekend.
voorbeeld opgave tuinafmetingen.

Orientatie: Geef op de plattegrond aan op welke tijden de zon verschijnt en waar schaduw is.
Maak een verlanglijstje: bijvoorbeeld: wilt u twee terrassen, een tuinhuisje, een vijver of een pergola enz.?
Knippen en schuiven: Indien u zelf het ontwerp wilt maken;
Knip terrassen en vijver e.d. uit en verschuif deze op de plattegrond. Looppaden dienen minimaal 80 cm breed te zijn.
Leidingen en kabels: Geef de plaats aan van eventuele tuinverlichting. Ook leidingen van een beregenings-installatie kunnen in het begin nog makkelijk worden meegenomen.


«Terug naar vorige pagina