«

         

De border-indeling:


Een plantenborder is op diverse verschillende manieren en stijlen in te richten. De uitdaging is om een border in te richten met uw favoriete plantkleuren, die zo lang mogelijk en opeenvolgend bloeiend zullen zijn. Belangrijk hierbij voor de keuze van de vaste planten is;
  • de grondsoort
  • de waterhuishouding
  • de zonnestand in de border.

    Om een plantenborder meer uitstraling te geven is een rustige achtergrond met groenblijvende heesters of een haag belangrijk.
    Voor de opbouw van de plantenborder dienen de laagste planten vooraan en de hoogste planten achteraan in de border te worden ingeplant.
    Let op dat u de kleurencombinaties juist worden geselecteerd en er geen kleuren naast elkaar worden gezet die in kleur met elkaar "vloeken". Zie hiervoor de eigenschappen uit "de kleurencirkel" op deze website.
    Voor kleine planten wordt doorgaangs ca. 10-7 planten per m2 aangehouden. Voor grote soorten ca. 5-3 planten per m2.

    Enkele beplantingstips:
    1.Gele bloemen vallen door hun felle kleuren altijd goed op. Ze komen zelfs achter in de tuin nog tot hun recht.
    2.Witte bloemen zijn zelfs bij schemering nog goed te zien. Het is leuk om die daarom dichtbij of rond het terras te zetten, zodat u tot laat in de avond van kunt genieten.
    3.Blauwe tinten hebben de neiging tussen de andere planten wat weg te vallen. Zet deze daarom goed in het zicht.
    4.U creëert de nodige rust in de border door af en toe een plantengroep te herhallen.
    5.Plant in oneven aantallen. Oneven aantallen staan namelijk natuurlijker dan even. Van grote planten zijn drie stuks al voldoende.
    6.Geurende bloemen geven de tuin iets extra's. Er zijn ook planten die pas in de avonduren hun geur afgeven. Zet ze vooral op plaatsen waar u vaak langs loopt of zit.
    7.Een border met afwisseling in hoogte geeft een spannender geheel. U kunt dit effect bereiken door klimplanten (clematis/klimrozen) tegen een smalle klimzuil in de border te plaatsen.



    Terug naar vorige pagina